040 550 7424


Usein kysyttyä

Mitä tehdä ehtyneelle vesikaivolle?

Useimmiten paras vaihtoehto on porata uusi kaivo ehtyneen tilalle. Tapauskohtaisesti voi harkita myös kaivon paineaukaisua. Jokainen kaivo on yksilöllinen, joten autamme mielellämme arvioimaan sinun kaivosi tilan ja kerromme vaihtoehdoista .


Miksi porakaivon vesi on huonontunut?

Suurin syy siihen, että porakaivoveden laatu huononee, ovat kaivoon päässeet pintavedet. Niin voi käydä, jos pintavesisuojaus on tehty puutteellisesti tai väärillä materiaaleilla. Vain tutkimalla selviää, onko kaivo korjattavissa ja mihin hintaan vai onko kokonaan uusi kaivo paras vaihtoehto.


Paljonko kaivonporaus maksaa?

Hinta määräytyy porattujen metrien ja kallion päällä olevan maapeitteen paksuudesta. Esimerkiksi Porin seudulla maaperän paksuus vaihtelee 0–100 metriin. Lämpökaivolle lisähintaa tulee siitä, että se putkitetaan teräsputkella irtomaan koko osuudelta. Suojaputki pitää reiän auki ja estää maan ja pintaveden pääsyn kaivoon ja sitä kautta pohjaveteen.


Millaisella aikataululla saan kaivon?

Poraamme kaivoja läpi vuoden. Pitkä lauha ja sateinen jakso pehmittää maan, eikä pihoihin välttämättä pääse raskailla koneilla, ja silloin voit joutua odottamaan jopa muutaman viikon. Sekä maalämpökaivo että käyttövesikaivo valmistuu kesäaikaan yhdessä päivässä. Talouskäyttöön porakaivon vettä voi alkaa käyttää noin viikon kuluttua poraamisesta, kun kaikki porauksenaikainen hienoinen kiviaines on huuhtoutunut pois.


Minkä kokoiseen taloon maalämpö kannattaa hankkia?

Sähkön ja öljyn viimeaikainen hintakehitys sekä entistä tehokkaammat laitteet ovat tehneet maalämmöstä kannattavan investoinnin yhä pienemmissä rakennuksissa. Energian ennakoidaan kallistuvan myös jatkossa. Suurimmat säästöt maalämpö tuo suurissa rakennuksissa, mutta nykyään maalämpöjärjestelmiä rakennetaan jo alle sadan neliön rakennuksiin, usein esimerkiksi vapaa-ajanasuntoihin.


Mistä saan maalämpökaivoa varten tarvittavan toimenpideluvan?

Ota yhteyttä kuntasi rakennusvalvontaan. Lupa järjestyy sieltä.


Mitä maalämpönestettä käytätte?

Maalämpökaivo täytetään lämmönsiirtonesteellä, jonka avulla kallion lämpö siirtyy kaivon putkistoon. Me käytämme kotimaista Altia Oyj:n valmistamaa Naturet-maalämpönestettä. Naturet on ympäristöystävällinen, sillä sen pääraaka-aine etanoli on myrkytön ja biologisesti hiilidioksidiksi ja vedeksi hajoava alkoholi. Lue lisää Naturet-maalämpönesteestä.


Mitä tapahtuu porausreiästä nousevalle kiviainekselle?

Porausreiästä nousee kivituhkaa ja hienojakoista kiviainesta, jota kutsutaan porasoijaksi. Sadan metrin poraus tuottaa keskimäärin 1,5 kuutiota porasoijaa, joka kerätään sille tarkoitettuun konttiin. Porasoija kannattaa hyödyntää täytemaana. Jos sille ei ole rakennuspaikalla käyttöä, kuljetamme sen pois. Esimerkiksi murskeasemat vastaanottavat porasoijaa.


Miksi naapurin lämpökaivo on matalampi kuin omani?

Kaivon syvyys riippuu rakennuspaikasta, kallion päällä olevan maakerroksen paksuudesta, rakennuksen lämmöntarpeesta ja kallioperän ominaisuuksista – sekä siitä, kuinka tehokas maalämpöpumppu asennetaan. Tavallisesti omakotitalon lämpökaivo on 150–200 metriä syvä. Nyrkkisääntö on se, minimipituiseen kaivoon ei kannata tyytyä. Hieman ylimitoitettu syvyys takaa sen, että kaivo ei pitkinäkään pakkasjaksoina jäädy. Hyötysuhdekin on parempi: kalliolämpöä riittää, etkä joudu turvautumaan lisälämpöön.


Saako maalämpökaivosta myös vettä?

Jos maalämpökaivo on runsastuottoinen, siitä voidaan imeyttää kastelu- ja pesuvettä. Kaivon tuottoisuus riippuu sen paikasta ja syvyydestä ja selviää vasta, kun kaivo on porattu. Ennakolta kaivon tuottoa ei voi varmasti tietää.